Εκτύπωση

Υπερηχοτομογραφία Γάτας

yperhxoiΟι υπέρηχοι είναι μια γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος διάγνωσης. Απεικονίζει την εσωτερική δομή των οργάνων.

Το πρώτο που γνωρίζουμε όλοι μας είναι η διάγνωση εγκυμοσύνης της γάτας.

Επίσης βοηθάει στη διάγνωση παθήσεων της καρδιάς, αφού μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δούμε υγρό στο περικάρδιο, τις βαλβίδες, το τοίχωμα του μυοκαρδίου.

Στην κοιλιά δίνει πολλές σημαντικές πληροφορίες για το συκώτι, τα νεφρά, τη μήτρα - πυομήτρα, την ουροδόχο κύστη - πέτρες, άμμος.

ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΓΑΤΑΣ

yperixotomografia-ths-koilias-sto-skylo-kai-th-gataΌπως και στον άνθρωπο, έτσι και στις γάτες η υπερηχοτομογραφία χρησιμοποιείται ευρύτατα για την εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων και είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των κτηνιάτρων. Σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει την ακτινογραφία. Χρησιμοποιεί την εκπομπή ήχων υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση των δομών του σώματος και βασίζεται στη μεταβολή της ταχύτητας και την αντανάκλασή τους καθώς διαπερνούν τους διαφορετικούς ιστούς. Οι ήχοι επιστρέφουν στην κεφαλή-ηχοβολέα του υπερηχοτομογράφου και μετατρέπονται σε εικόνα στην οθόνη.

Η υπερηχοτομογραφία της κοιλιάς είναι μια μέθοδος μη επεμβατική και ανώδυνη και συνήθως δεν απαιτείται ηρέμηση κατά τη διαδικασία αυτή. Η περιοχή της εξέτασης κουρεύεται και στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό gel για την καλύτερη επαφή του ηχοβολέα με την επιφάνεια του σώματος. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε ζώα από τη χρήση του.

Με την υπερηχοτομογραφία της κοιλιάς δίνεται στον κτηνίατρο η δυνατότητα να ανιχνεύσει  μεταβολές στο μέγεθος, το σχήμα, τη θέση και τη δομή των οργάνων της κοιλιάς της γάτας. Έτσι  η υπερηχοτομογραφία βοηθά σημαντικά στη διάγνωση πληθώρας παθολογικών καταστάσεων, όπως οι νεοπλασίες, οι παθήσεις του ήπατος, του χοληφόρου συστήματος, του σπλήνα, των νεφρών, του παγκρέατος, οι περιπτώσεις απόφραξης του πεπτικού σωλήνα από ξένα σώματα, η ουρολιθίαση, η πυομήτρα. Μπορεί εύκολα επίσης να ανιχνευτεί η παρουσία υγρού ή φλεγμονής στην κοιλιακή κοιλότητα, ενώ με τη χρήση του γίνεται η διάγνωση της εγκυμοσύνης και η παρακολούθηση των εμβρύων, ήδη από την 21η ημέρα της κύησης. Τέλος με την καθοδήγηση του υπερήχου δίνεται η δυνατότητα λήψης υλικών όπως ούρα ή άλλα υγρά, κύτταρα και τεμάχια ιστών για εργαστηριακή εξέταση.

ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

yperixotomografia-ths-kardias-sto-skylo-kai-th-gataΗ υπερηχοτομογραφική εξέταση της καρδιάς είναι πλέον απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο για την κτηνιατρική καρδιολογία. Αποτελεί συμπλήρωμα της ακτινογραφικής απεικόνισης της καρδιάς, καθώς δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης της εσωτερικής της μορφολογίας και της λειτουργικότητάς της. Για το σκοπό αυτό, μετρώνται ειδικές παράμετροι στις εικόνες του υπερηχοτομογράφου και στη συνέχεια εφαρμόζονται σε κατάλληλους μαθηματικούς τύπους.

Βρίσκει ευρεία εφαρμογή στη διάγνωση παθήσεων του μυοκαρδίου, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, παθήσεων των κολποκοιλιακών βαλβίδων, στη διάγνωση της διροφιλαρίωσης (σκουλήκι της καρδιάς), καθώς και στη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών.  Επιπλέον, η υπερηχοτομογραφία της καρδιάς με τη χρήση του συστήματος Doppler χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αιματικής ροής, ανιχνεύοντας παθολογικές καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια των κολποκοιλιακών βαλβίδων και η στένωση μεγάλων αιμοφόρων αγγείων.  

Στο Κτηνιατρείο δεχόμαστε περιστατικα από:

Aγιους Αναργυρους, Μενιδι , Καματερο, Ιλιον, Πατησια, Ν.Φιλαδελφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Σεπόλια και όχι μόνο.