Εκτύπωση

Υπερηχοτομογραφία της κοιλιάς στο σκύλο και τη γάτα

yperixotomografia-ths-koilias-sto-skylo-kai-th-gataΌπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα συντροφιάς η υπερηχοτομογραφία χρησιμοποιείται ευρύτατα για την εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων και είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των κτηνιάτρων. Σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει την ακτινογραφία. Χρησιμοποιεί την εκπομπή ήχων υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση των δομών του σώματος και βασίζεται στη μεταβολή της ταχύτητας και την αντανάκλασή τους καθώς διαπερνούν τους διαφορετικούς ιστούς. Οι ήχοι επιστρέφουν στην κεφαλή-ηχοβολέα του υπερηχοτομογράφου και μετατρέπονται σε εικόνα στην οθόνη.

Η υπερηχοτομογραφία της κοιλιάς είναι μια μέθοδος μη επεμβατική και ανώδυνη και συνήθως δεν απαιτείται ηρέμηση κατά τη διαδικασία αυτή. Η περιοχή της εξέτασης κουρεύεται και στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό gel για την καλύτερη επαφή του ηχοβολέα με την επιφάνεια του σώματος. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε ζώα από τη χρήση του.

Με την υπερηχοτομογραφία της κοιλιάς δίνεται στον κτηνίατρο η δυνατότητα να ανιχνεύσει  μεταβολές στο μέγεθος, το σχήμα, τη θέση και τη δομή των οργάνων της κοιλιάς. Έτσι  η υπερηχοτομογραφία βοηθά σημαντικά στη διάγνωση πληθώρας παθολογικών καταστάσεων, όπως οι νεοπλασίες, οι παθήσεις του ήπατος, του χοληφόρου συστήματος, του σπλήνα, των νεφρών, του παγκρέατος, οι περιπτώσεις απόφραξης του πεπτικού σωλήνα από ξένα σώματα, η ουρολιθίαση, η πυομήτρα, οι παθήσεις του προστάτη. Μπορεί εύκολα επίσης να ανιχνευτεί η παρουσία υγρού ή φλεγμονής στην κοιλιακή κοιλότητα, ενώ με τη χρήση του γίνεται η διάγνωση της εγκυμοσύνης και η παρακολούθηση των εμβρύων, ήδη από την 21η ημέρα της κύησης. Τέλος με την καθοδήγηση του υπερήχου δίνεται η δυνατότητα λήψης υλικών όπως ούρα ή άλλα υγρά, κύτταρα και τεμάχια ιστών για εργαστηριακή εξέταση.

Στο Κτηνιατρείο δεχόμαστε περιστατικα από:

Aγιους Αναργυρους, Μενιδι , Καματερο, Ιλιον, Πατησια, Ν.Φιλαδελφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Σεπόλια και όχι μόνο.