Εκτύπωση

Εμβολιασμοί Μικρών Ζώων

emboliasmoi-zoonΟι εμβολιασμοί σκύλου και γάτας εδώ και δεκαετίες συνιστούν τον κορμό της προληπτικής κτηνιατρικής, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση και την μείωση σοβαρών ασθενειών, όπως τύφος, λοιμώδη ηπατίτιδα, λύσσα.

Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται από κτηνίατρο, διότι το πρόγραμμά τους εξαρτάται από τον τρόπο διαβίωσης του ζώου, μέσα ή έξω από το σπίτι, από την ηλικία, την υγεία του και το αν έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα, ξενοδοχεία, κομμωτήρια κλπ.

Τα εμβόλια στο σκύλο και στη γάτα, μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία 6 – 8 εβδομάδων μέχρι τις 16 εβδομάδες.

Τα Λοιμώδη Νοσήματα που εμβολιάζεται ο σκύλος είναι :

Απαραίτητα

 • Νόσος Carre - Μόρβοι
 • Λοιμώδη ηπατίτιδα
 • Παρβοίωση - τύφος
 • Λεπτοσπείρωση
 • Λύσσα

Προαιρετικά

 • Λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα
 • Ποραϊνφλουένζα, παραγρίππη
 • Μύκητες - χρησιμοποιείται κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς

Εδώ και δυο χρόνια κυκλοφορεί και εμβόλιο για λεισμανίαση - καλαζάρ που δίνει ετήσια κυτταρική ανοσία. Είναι ασφαλές και προστατεύει από τη μετάδοση της λεισμανίασης του σκύλου.

Τα Λοιμώδη Νοσήματα που εμβολιάζεται η γάτα είναι :

Απαραίτητα

 • Πανλευκοπενία
 • Ερπητοίωση
 • Καλυκοίωση
 • Λύσσα

Προαιρετικά

 • Χλαμυδίωση
 • Ιογενή λευχαιμία 

Τα Λοιμώδη Νοσήματα που εμβολιάζεται το κουνελάκι είναι :

 • Μυξωμάτωση - μεταδίδεται κυρίως με ψύλλους ή κουνούπια
 • Αιμορραγική Νόσος Κουνελιών - καλυκοιός που μεταδίδεται από κουνέλι σε κουνέλι ή με μολυσμένα αντικείμενα ή με ψύλλους

και τα δύο δίνουν ετήσια ανοσία

 

 

Εκτύπωση

Προληπτικές Εξετάσεις Αίματος Μικρών Ζωών

Με τις αιματολογικές εξετάσεις προλαβαίνουμε τον έλεγχο πολλών νοσημάτων.

Για το σκύλο

προτείνεται ετησίως μια γενική αίματος και εξέταση για λεισμανίαση, τέλος φθινοπώρου ή χειμώνα. Η λεισμανίαση θα μπορούσε να γίνει και δυο φορές το χρόνο ανάλογα με το κίνδυνο που διατρέχει ο κάθε σκύλος.

Για τη γάτα

Αν ζει και έξω, προτείνεται εξέταση για τη λοιμώδη λευχαιμία και την ανοσολογική ανεπάρκεια (Faids).

Για όλα τα υπερήλικα ζώα

Αν το κατοικίδιο σας είναι πάνω από 7 χρονών, προτείνεται και ετήσιος βιοχημικός έλεγχος (συκώτι – νεφρά).

Ταυτοποίηση - Mικροτσίπ

Η ταυτοποίηση (μικροτσίπ) είναι υποχρεωτική από την Ελληνική Νομοθεσία για σκύλους και γάτες. Είναι ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία που μπορεί να συνδυαστεί με μια απλή επίσκεψη, εμβολιασμό ή χειρουργική επέμβαση. Το μικροτσίπ είναι σαν μικρός κόκκος ρυζιού που εμφυτεύεται υποδόρια στο αριστερό μέρος του τραχήλου. Ο κωδικός κάθε ζώου αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών και με το σκάνερ ανιχνεύεται. Είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση για μετακινήσεις ζώων από Ελλάδα προς εξωτερικό και ένας τρόπος εύρεσης του ζώου μας σε περίπτωση που χαθεί.

 

Εκτύπωση

Αποπαρασιτώσεις Μικρών Ζώων

apoparasitoseisΤα παράσιτα αφορούν το δέρμα των ζώων - εξωπαράσιτα και τα παράσιτα του γαστρεντερικού σωλήνα - ενδοπαράσιτα.

Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη για τα εξωπαράσιτα, ψύλλους και τσιμπούρια για το σκύλο ή ψύλλους για τη γάτα. Δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα, κακή όψη τριχώματος και εσωτερικά σοβαρότερα προβλήματα αφού πίνουν αίμα και μεταδίδουν σοβαρές αρρώστιες όπως ερλιχίωση για το σκύλο ή αιμομπαρτονέλλωση για τη γάτα.

Στο ιατρείο μας σας προτείνουμε προϊόντα αναλόγως με το ζώο και τον τρόπο διαβίωσης σε αμπούλες, κολλάρα, σπρέϋ, σαμπουάν.

Για τις ζεστές εποχές του χρόνου, προτείνονται αντιπαρασιτικά που προστατεύουν το σκύλο μας από τα τσιμπήματα θηλυκών σκνιπών - λεισμανίαση και κουνουπιών - ντιροφιλαρρίαση.

Τα εσωτερικά παράσιτα όπως ασκαρίδες και ταινίες, επηρεάζουν και αυτά την υγεία των ζώων μας. προκαλούν κακή ανάπτυξη, διάρροια, εμετούς ακόμα και αναπνευστικά συμπτώματα. Μπορεί να είναι θανατηφόρα για γατάκια ή κουτάβια. Τα αντιπαρασιτικά σκευάσματα που σας προτείνουμε χάπια, πάστα  ή σιρόπι, πρέπει να δίνονται κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο ανάλογα με το κίνδυνο που διατρέχει το ζώο.

Κάποιες φορές τα εξωπαράσιτα ή ενδοπαράσιτα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο, κυρίως τα παιδιά.

Στο Κτηνιατρείο δεχόμαστε περιστατικα από:

Aγιους Αναργυρους, Μενιδι , Καματερο, Ιλιον, Πατησια, Ν.Φιλαδελφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Σεπόλια και όχι μόνο.